Klimat

22 readers
7 users here now

Artiklar, forskning, aktivism, relaterat till ett klimat i förändring.

founded 7 months ago
MODERATORS
1
 
 

Naturskyddsföreningen har granskat de svenska EU-parlamentarikernas arbete. V och MP kommer högst:

https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/fran-uselt-till-utmarkt-miljobetyg-pa-sveriges-eu-parlamentariker/

V kommer snäppet efter MP. Malin Björk (V) kommenterar:

– Anledningen till att jag inte fick ännu högre betyg var en förkylning som gjorde att jag missade en omröstning. Men jag känner mig ändå väldigt nöjd, säger hon till Flamman, och beskriver granskningen som ett kvitto som bekräftar hennes engagemang.

Hon beskriver varför Vänsterpartiets socialistiska klimatpolitik är bra:

I Malin Björks fall är en del av det goda betyget hennes aktiva roll i att skärpa flera miljölagstiftningar.

– Det är inte ovanligt att sådana här mätningar ignorerar hur ekonomiska intressen spelar in, och rent krasst är det också den största skillnaden mellan Vänsterpartiet och Miljöpartiet. De har en mer liberal syn på ekonomi.

Känner du att det är svårt att få människor att ta ekonomins inverkan på allvar?

– Bland vanligt folk är det oftast lätt. Det är hos partier med ideologiska fallgropar som det blir svårare. På högersidan upplever jag ofta att de har svårt att tänka bortom vinstintressen och de företag som de vill smöra för.

2
3
 
 

Kooperativ lösning för mer solenergi. Riktigt najs!

@klimat

https://www.energi-miljo.se/kooperativ-losning-for-mer-solenergi/

4
 
 

Ende Gelände har under många år anordnat camps med föreläsningar, mat, jippon och annat men även civil olydnadsaktioner.

Vilka åker ner från Sverige?

5
 
 

Sollefteås engagemang för en hållbar framtid markerades starkt under det första lokala klimatrådslaget denna helg på Hallstaberget. Trettio engagerade invånare från hela kommunen, representerande en bred åldersspridning och olika organisationer, samlades för att tillsammans forma framtida klimatpolitik.

Initiativet, som är det första i sitt slag i Sverige, skapar en modell för hur kommuner kan inkludera medborgarna direkt i klimatpolitiska processer. Liknande rådslag planeras redan i Malmö och Borås till hösten, initierade av Klimatriksdagen och i samarbete med berörda kommuner.>>>

6
 
 

I en artikel i Ny Teknik redogörs för en norsk forskningsrapport som studerat effekten av renare luft i förhållande till klimatförändringarna. Det visar sig att den renare luften bidrar kraftigt till att uppvärmningstakten i världen ökar. De fossila bränslen vi använder idag har mycket lägre halt av svavel med mer. Förbränningen släpper ut mycket färre partiklar ån tidigare vilket medför att solinstrålningen till jorden ökat kraftigt

7
 
 

Från artikeln:

Som Sveriges Natur rapporterat tidigare stämde ungdomsgruppen Aurora den svenska staten för bristande klimatarbete i november 2022. I mars året därpå beviljades prövning av Nacka tingsrätt.

I augusti samma år beslutade rådmannen Olof Roos att låta Högsta domstolen (HD) hantera frågan om prövningstillstånd. Den 25 april 2024 kom beskedet: prövning beviljas.

När politiken från regeringshåll är så usel så kan den juridiska vägen ge bättre resultat. Efter att klimataktivister lyckades i Schweiz så finns det skäl att vara försiktigt hoppfull.

Vad tror ni?

8
 
 

Trafikverket utgår ifrån att trafiken ska öka och att man därför ska bygga fler motorvägar, t.ex. Tvärförbindelse Södertörn. Detta har kritiserat av många

Tidigare i år fick myndigheten kritik för att man i sin långsiktiga prognos utgår från att biltrafiken kommer öka med 25 procent till år 2040. En sådan utveckling skulle nämligen göra det oerhört svårt att nå klimatmålen.

– Då menar jag att vi i stället ska utgå ifrån klimatmålet och sätta det som gräns och sedan räkna baklänges – vad är det för trafik vi önskar för att klara klimatmålet? säger Anders Roth, transportforskare på IVL Svenska Miljöinstitutet till DN.

9
 
 

Bra text i Flamman tycker jag. Ja, det kan vara så att allt skiter sig men det är värt det ändå.

Jag tror precis som Tadzio Müller att dessa relationer är källan till all uthållig klimatkamp, speciellt i tider av motgång. Om den enda anledningen till kampen är vinsterna så är det enkelt att gå hem efter en förlust, dra ned persiennerna och aldrig återvända till rörelsen. Men om kampen får ett värde i sig kan de kämpande gå hem efter förlusten, gråta, festa och tänka om tillsammans – för att snart därefter envist återvända med nya mål.

Såklart är inte kampen en hobby med vänner – väl uttänkta strategier och slagkraftiga mål måste vi alltid ha med oss. Men som Mathias Wåg i en bokrecension skriver här i Flamman blir ”allt eller inget” oftast inget. Det krävs uthålliga organisationer som kan förvalta både kampen genom förlusten, och makten efter vinsten. Och oavsett om vi når 1,5 eller 3 graders uppvärmning kommer klimatkampen aldrig att vara förgäves – inte så länge planeten är beboelig.

10
 
 

Samtidigt som världen rusar allt närmare tröskeleffekterna som kommer att leda till utbredd extremtorka och rubbade atlantströmmar visar läckta dokument att EU:s ministerråd planerar lägre klimatambitioner. Och i regeringens vårbudget går 1 miljard till flygbranschen. Man kan bli vansinnig för mindre.

AI-sammanfattning:

Texten tar upp hur rapporter om Sveriges misslyckande att nå klimatmål ställs mot kritik mot aktivister som Greta Thunberg, och hur dessa aktivister ofta ses som störande i en värld som helst vill fortsätta som vanligt. Det finns en djup trötthet i opinionen om att ständigt höra om klimatfrågor, vilket gör klimataktivisternas arbete ännu svårare och farligare – 401 aktivister dödades 2022. I en värld där även fredliga protester kan leda till att man förlorar sitt jobb, som hände aktivisten Anna, ställer texten frågan om vad som är "lagom" när det verkar som om världen står i lågor.

11
 
 

Men Fridays for future har aldrig hymlat med sitt budskap. Att en klimatomställningen kräver social rättvisa. För alla drabbas olika av klimatförändringarna, olika länder, folk och samhällsskikt bidrar också olika mycket till utsläppen. Fridays for future kallar det att alltid utgå från Most affected people and areas (MAPA). De har valt att ge röst åt de mest drabbade, lyfta fram dem på scenen och visa sig solidariska med deras krav. Protesterna mot folkmordet i Gaza är en följd av denna princip.

12
 
 

– Det är egentligen väldigt funktionella känslor där vi egentligen ska vara stolta över känslan och framför allt se känslorna som information om att något inte står rätt till och motivation till att göra något, säger Kata Nylén till DN.

Inte heller i den guide som nu finns på 1177 avfärdas eller förminskas oron. Tvärtom uppmanar man till kollektivt engagemang. Forskning visar att människor med klimatoro faktiskt mår bättre när de gör något för att förändra situationen. Det kan underlätta om man hittar ett sammanhang för detta. Att ta reda på mer om det positiva som faktiskt görs för klimatet är ett annat råd.

13
 
 

Jag är aktiv i nätverket Tvärnit Södertörn som försöker stoppa den klimatskadliga och hälsoskadliga motorvägen Tvärförbindelse Södertörn.

Vi var ock

Tvärförbindelse Södertörn är en planerad motorväg som kommer gå från Kungens kurva och Haninge centrum. Vägen kommer leda till ökad trafik, ökade utsläpp, luftföroreningar och hälsoskadliga partiklar och bullernivåer speciellt där motorvägen går upp från tunnel i jorden til markplan.

– Vi blir ju helt instängda av vägar runtomkring, säger en boende i Vårby Haga.

Nätverket Tvärnit Södertörn har tillsammans med Hyresgästföreningen i Vårby Haga pratat med boende om den planerade motorvägen. De har inte fått information om hur byggandet av motorvägen kommer att påverka dem eller hur motorvägen påverkar dem när den är färdigbyggd. Motorvägen och dess tunnelmynning in i Masmoberget kommer att vara alldeles intill deras boende.

Jag hoppas fler kan få upp ögonen för denna klimatbov.

Vi i nätverket har anordnat demonstration, skrivit flertalet debattartiklat, skrivit remissvar, överklagat, you name it. Här är en av debattartiklarna:

https://www.etc.se/debatt/goer-som-wales-regering-stoppa-klimatskadliga-motorvaegsbyggen

Naturskyddsföreningen har varit väldigt starka allierade i den här frågan. Speciellt Naturskyddsföreningen i Huddinge men också på riks!

Roligt att Allt åt alla också engagerat sig vid ett flertal tillfällen:

(Finns än så länge bara på facebook tror jag: https://www.facebook.com/AaASthlm/posts/pfbid02SyM5Jvf7hBqfntRZTSphWnSJYGBoyhPFfzkigf9tQ6v1ngUGwWtYCNipC2LeBYazl)

14
 
 

Vårändringsbudgeten syftar i första hand till att korrigera poster där det har uppstått nya behov sedan höstbudgeten. Efter att år då Sveriges utsläpp har ökat kraftigt och alla klimatmål ser ut att missas väntade sig många att klimatet skulle vara en av de prioriterade posterna.

Istället har man gjort raka motsatsen. Listan toppas av satsningar på regionerna, kriminalvården och – den något oväntade satsningen på topp tre-listan – flygplatser. Drygt en miljard kronor avsätts till flygplatser. Detta kan jämföras med de 100 miljoner som satsas på klimatet.

15
 
 

Forskare har lagt fram förslag på hur man ska göra när man inför styrmedel

Chansen att styrmedel ska fungera ökar om det införs stegvis

Det är bra om ett styrmedel ingår i ett policypaket

Styrmedlet måste uppfattas som rättvist och legitimt

Maktförhållanden och intressekonflikter behöver förstås och hanteras

Inse och acceptera att det optimala styrmedlet inte finns

16
 
 

Pengar går till fossilprojekt men inte tillräckligt till förnyelsebart

I den nya rapporten beräknas minst 47 miljarder amerikanska dollar årligen ha gått till fossila projekt såsom olja kol och gas mellan 2020 och 2022.

Och

Rapporten visar också hur flera länder som skrivit under det internationella avtalet The Clean Energy Transition Partnership, CETP, misslyckas med att fullfölja sina åtaganden. Det handlar främst om USA, Tyskland och Italien, som fortsätter att investera miljarder dollar i fossilprojekt efter 2022 års deadline.

Hade länderna istället respekterat sina befintliga åtaganden kring olja och gas så skulle det kunna frigöra 33,5 miljarder dollar årligen till satsningar på fossilfria bränslen, skriver rapportförfattarna.

17
 
 

Plastkonsumtionen ökar. Men vi vill gärna sopa den under mattan - och den rikaste delen av världen har länge exporterat vår egen skit till Asien där den ofta dumpas illegalt och läcker ut i jorden och vattnet.

18
 
 

@frihenrik@aggregatet.org delade en DN-artikel som tyvärr finns bakom deras betalvägg. I den berättas om Anna som arbetat med frågor om gas på energimyndigheten. Hon har varit med och sjungit med Rebellmammor som kränkt Ulf Kristersson eftersom det stört hans så kallade arbete. Det verkar ha rört upp något slags hämdbegär. Enligt artikeln kan civilförsvarsminister Carl-Oscar Bohlin ha petat i detaljer efter att ha fått stora självan.

Anna har också lyckats hamna på Magnus Ranstorps radar av någon anledning efter att hennes företrädare (som sparkats p.g.a. problem med säkerhetsklassningen) skärmdumpat inlägg Anna gjort i sociala medier.

Inte för att direkt borde spela någon roll så har alltså Anna inte ägnat sig åt civil olydnad utan endast använt sig av sin rätt att protestera. Trots det verkar Anna ha hamnat i en perfekt trollstorm vilket gjort att hennes chefer på energimyndigheten fått kalla fötter.

Jag har funderat en del på det här med att acceptera eller inte tolerera något. Vad innebär det? Att klimataktivister som tar fajten för allas vår överlevnad petas från sina jobb tycker jag absolut inte är acceptabelt. Vad tror ni om en skiftet-kampanj? Förslagsvis på temat: **"Vi accepterar inte politiska uppsägningar i våra myndigheter?" **

19
 
 

Wow! Vilken dom!

Weak government climate policies violate fundamental human rights, the European court of human rights has ruled.

In a landmark decision on one of three major climate cases, the first such rulings by an international court, the ECHR raised judicial pressure on governments to stop filling the atmosphere with gases that make extreme weather more violent.

Äldre kvinnor menade att de drabbas negativt av klimatförändringar med extremvärme

The KlimaSeniorinnen, a group of 2,400 older Swiss women, told the court that several of their rights were being violated. Because older women are more likely to die in heatwaves – which have become hotter and more common because of fossil fuels – they argued that Switzerland do its share to stop the planet heating by the Paris agreement target of 1.5C (2.7F) above preindustrial levels.

The court ruled that Swiss authorities had not acted in time to come up with a good enough strategy to cut emissions. It also found the applicants had not had appropriate access to justice in Switzerland.

Undrar vilken påverkan det här får på likande mål som Auroramålet

20
 
 

Två bra texter om att Alex Schulman är dum som dissar Greta. En från Dagens ETC av Annie Croona och en från DN av Kristina Lindquist.

Croona skriver:

Sedan har vi sådana som Alex Schulman. Sådana som folk lyssnar på, sådana som har en plattform. Och han väljer att använda makten till detta:

“Hon hade chansen att förändra världen och kastade bort den. Varför, Greta? Hur kunde du vara så dum?”

I en rimlig värld hade det inte stått “Greta”, utan “Romina”. Konstigt, kan jag tycka, att en text som så ihärdigt trycker på vikten av parlamenten inte kritiserar de som sitter därinne, utan i stället förfasas över ungdomarna utanför.

Lindquist skriver:

Den globala makten lyssnar inte på laglydiga aktivister heller. I Sverige hånflinar regeringen till och med åt Klimatpolitiska rådet och deras förödande kritik. Tror någon att de låter sig påverkas av aktivister så länge dessa ser till att vara städade och artiga?

Och

Den brittiska forskargruppen Social change lab lyfte i en rapport häromåret fram den så kallade ”radical flank”-effekten, det vill säga att konfrontativa ickevåldskampanjer kan innebära ett ökat stöd för mer moderata klimatinitiativ. Andra forskare, som exempelvis Oscar Berglund vid University of Bristol, har pekat på hur ”störande” aktioner verkar polariserande. En del blir arga, men andra blir i stället mer engagerade.

https://www.dn.se/kultur/kristina-lindquist-vem-ska-beratta-for-alex-schulman-hur-aktivism-fungerar/

Heja alla klimataktivister som utmanar systemet! Civil olydnad har en självklar plats i kampen och borde användas mer

21
 
 

Motorvägen Tvärförbindelse Södertörn planeras byggas söder om Stockholm. Det är en motorväg som kommer öka utsläppen och som inte behövs.

Nätverket Tvärnit Södertörn har tillsammans med Naturskyddsföreningen, Skydda skogen och flera andra organisationer försökt stoppa vägen. De har överklagat vägplanen men regeringen gav (föga förvånande) grönt ljus.

Hur kan vi använda juridiken nu då? Ett sista sätt är begäran om rättsprövning, alltså försöka visa på att regeringen i sina beslut brutit mot lagen. Detta försöker man göra nu.

Boende i Masmo i Botkyrka kommer bo där tunnelmynningen från motorvägen kommer upp. Buller och luftföroreningar kommer öka. Det är en fråga om miljörasism och ett slag mot arbetarklassen och deras barn.

För er som bor längs den planerade motorvägen kan det till exempel handla om att ni inte har fått vara med och påverka beslutet om motorvägen trots att era liv och er livsmiljö kommer att påverkas stort.

Enskilda personer som kommer påverkas av motorvägen kan skicka in en Ansökan om Rättsprövning eftersom era civila rättigheter och skyldigheter berörs så som dom beskrivs i europeiska konventionen den 4 november 1950 om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.

22
 
 

Det lär ju inte gått någon förbi att polisen och regeringen hårdnat i hanteringen av klimataktivister.

Nu är det inte ohörsamhet mot ordningsmakten man blir anklagad för utan grov sabotage.

Återställ våtmarkerna får upp punkten på dagordningen minst sagt. Det är grov sabotage att stoppa biltrafiken i fem minuter men det får noll konsekvenser att regeringen bygger en dyr motorväg söder om Stockholm (Tvärförbindelse Södertörn) som kommer sabotera för Sverige att nå klimatmålen.

23
 
 

Ta tillbaka framtiden bjuder in till webbinarium 10 april.

För att förstå Grön Ny Giv har vi bjudit in Rikard Hjorth Warlenius, humanekolog på Göteborgs universitet till vår kontinuerliga studiecirkel. Rikard ska föreläsa för oss om detta teoretiska och politiska projekt som kan ses svara på klimatkrisen genom att förespråka större statlig styrning, bland annat storskaliga gröna investeringar. Vi lyssnar på Rikards föreläsning över zoom och har sedan lite tid för frågor och diskussion. Alla är välkomna.

Det verkar vara fart på aktivisterna i Ta tillbaka framtiden. De verkar göra en massa grejer

24
 
 

Det här var intressant läsning tycker jag. Framför allt med kontextet som finns i länken längst ner.

25
 
 

Annie Croona skriver i Dagens ETC

I Europa händer det (bra) saker på transportfronten. Frankrike har förbjudit inrikesflyg för resor som går att göra under 2,5 timmar med tåg, Tyskland har lanserat en förmånlig, nationell kollektivtrafikbiljett. Interrailkortet har blivit en grej igen och SJ lanserade nyligen en ny nattågslinje till Europa.

Men i Sverige så pratar infrastrukturministern om att det inte finns problem med flygande, att man ska satsa pengar på vägar och flygplatser men inte järnväg.

Och nu så planeras motorvägen Tvärförbindelse Södertörn byggas söder om Stockholm.

Varför blir folk inte mer förbannade?

view more: next ›