weirdowerdo (OP) at 2023-07-06 07:01:50+00:00 ID: jquzqzr
Över hundra lärare på Internationella engelska skolan, IES, uppger att de utsatts för påtryckningar för att ändra sin betygssättning det senaste läsåret.
46 lärare säger att påtryckningar kommit från skolledningen.
Det visar en enkät som Sveriges lärare IES har gjort.
– Jag är inte förvånad eftersom jag har hört detta så många gånger, säger Catharina Hetzer vid Sveriges lärare IES.
I samband med vårens skolavslutningar tog lärare som jobbar på Internationella engelska skolan, IES, kontakt med fackets lokala representanter.
Orsaken var att de upplevde problem i samband med betygssättningen.
– Framför allt var det mycket frågor i samband med niornas avgångsbetyg, som ju är särskilt viktiga, säger Catharina Hetzer.
Hon är lärare och specialpedagog på Engelska skolan i Uppsala. Fram till terminsslutet satt hon i styrelsen för Engelska skolan. Men hon är noga med att påpeka att det är i rollen som vice ordförande för Sveriges lärare IES hon uttalar sig, för att inte riskera att stämplas som illojal av arbetsgivaren.
Oklarheterna kring betygssättningen gjorde att Sveriges lärare IES skickade ut en enkät till de cirka 1 700 lärare som jobbar på koncernens skolor och som är fackligt anslutna. Av dem valde 323 lärare att besvara frågorna.
Över hundra lärare svarade att de varit utsatta för påtryckningar för att ändra sin betygssättning det senaste läsåret. 46 lärare uppgav att påtryckningar kommit från skolledningen.
– Det är en väldigt hög siffra. Men jag är ändå inte förvånad eftersom jag hört detta så många gånger från lärare som jobbar i någon av IES skolor, säger Catharina Hetzer.
Att skolledningen försöker påverka lärares betygssättning är särskilt allvarligt eftersom den har ett ansvar att känna till lagar och regler som gäller i den svenska skolan, menar Catharina Hetzer.
DN har sökt företrädare för IES för en intervju. Men Annakarin Johansson Sandman, head of academics på IES, har valt att skicka ett mejlsvar.
Där skriver hon att ledningen tar uppgifterna i enkäten på allvar och kommer diskutera dem med facket efter sommaren: För att se ”hur vi kan arbeta vidare för att stötta lärarna i deras myndighetsutövning, och skolledningarna i deras arbete att säkerställa korrekt, likvärdig och rättvis betygsättning”.
Det är rektorernas ansvar att se till att betygen sätts korrekt, menar hon, ”vilket kan upplevas som en press från lärare i de fall där uppfattningarna går isär”.
Catharina Hetzer menar att betygssättningen på Engelska skolan är extra utmanande eftersom koncernen anställer så många lärare och rektorer från utlandet.
Ungefär hälften av alla lärare på IES, som har en lärarutbildning, har rekryterats från engelsktalande länder som Storbritannien, Kanada och USA, enligt koncernens egna uppgifter.
I enkäten fanns det utrymme för lärarna att skriva in sina egna kommentarer. Här finns många olika berättelser, till exempel om föräldrar som har krävt att läraren ska visa dem de prov som deras barn har gjort, eller om en koncernledning som inte håller lärare om ryggen när de känner sig pressade att sätta högre betyg, enligt Catharina Hetzer.
Enkäten visar att ungefär hälften av koncernens 46 skolor är särskilt utsatta för betygspåverkan, enligt Catharina Hetzer. Men Sveriges lärare IES har ännu inte tagit ställning till hur mycket av uppgifterna som ska offentliggöras, till exempel om förbundet ska gå ut med vilka skolor och skolledare som är särskilt utpekade.
– Vi tvekar eftersom lärare har uttryckt rädsla för att ens våga svara på frågorna. De är oroliga för att de ska bli identifierade och att det ska påverka deras arbetssituation negativt, säger Catharina Hetzer.
Inte heller Juosra Al Mansour blev överraskad när hon fick se resultatet. Hon jobbar som SO-lärare på Engelska skolan i Hässelby sedan tre år tillbaka. Även hon sitter i bolagsstyrelsen som facklig representant för Sveriges lärare IES.
Precis som Catharina Hetzer är hon noga med att påpeka att hon bara uttalar sig i sin roll som facklig representant.
– Som anställd på IES måste man verkligen tänka sig för när man pratar med en journalist, säger Juosra Al Mansour.
Som förhandlingsombud känner hon dock en skyldighet att berätta om enkäten och de missförhållanden som kommit fram.