this post was submitted on 06 Jul 2023
2 points (100.0% liked)

/r/Sweden

0 readers
1 users here now

founded 1 year ago
MODERATORS
 
Det här inlägget arkiverades automatiskt av Leddit-botten. Vill du diskutera tråden? Joina vår Lemmy-gemenskap på feddit.nu!

The original was posted on /r/sweden by /u/weirdowerdo at 2023-07-06 06:59:03+00:00.

you are viewing a single comment's thread
view the rest of the comments
[–] Dannebot@leddit.danmark.party 1 points 1 year ago

weirdowerdo (OP) at 2023-07-06 07:03:10+00:00 ID: jquzusf


– Vem ska annars ställa sig upp och göra det? När vi tidigare har larmat vår arbetsgivare om betygspåverkan har vi inte blivit tagna på allvar. Men i och med den här enkäten har vi fått svart på vitt att detta sker företagsövergripande, säger Juosra Al Mansour.

Hon berättar flera historier, bland annat om en lärare som för ett år sedan sökte upp henne i rollen som förhandlingsombud för att hon misstänkte att den dåvarande rektorn ändrat ett matematikbetyg som hon satt på en av sina elever.

När facket började luska i vad som hänt visade det sig att rektorn hade ändrat betyget med motiveringen att han var utbildad mattelärare i sitt hemland och att han därför hade rätt att göra det.

– Då fick jag förklara att i Sverige gör vi inte så. Jag tror inte han bröt mot reglerna avsiktligt utan att han faktiskt trodde att han gjorde rätt, säger Juosra Al Mansour.

Hon berättar också att en lärare, som inte var behörig, förra året larmade om att hen blivit ombedd av sin rektor att skriva under betygsdokument, trots att det strider mot reglerna.

– Många rektorer gör nog så gott de kan. Men det är svårt att hålla koll på svenska lagar och förordningar, särskilt om man inte pratar svenska, säger Juosra Al Mansour.

När förbundet har tagit upp detta med koncernledningen har de fått svaret att rektorer och lärare får utbildning om svenska läroplaner och betygssystemet i Sverige.

Det är också det svaret DN får från kommunikationsavdelningen på IES som säger att 16 av de 23 utländska rektorer som är verksamma i skolorna har slutfört det svenska rektorsprogrammet som motsvarar 30 högskolepoäng.

En ytterligare förklaring bakom resultatet i enkäten som Catharina Hetzer och Juosra Al Mansour lyfter fram är den tystnadskultur som de menar finns bland de anställda på Engelska skolan.

– Om tystnadskulturen är utbredd inom den svenska lärarkåren generellt så kan de osäkra anställningsvillkoren inom IES medföra att den är särskilt omfattande inom IES, säger Catharina Hetzer.

De utländska lärarna har ofta arbetstillstånd som är kopplade till den tillfälliga anställningen på Engelska skolan. Om ledningen inte är nöjd med deras insats kan de bli av med sin anställning. Då förlorar de sitt arbetstillstånd och måste lämna Sverige.

Ofta rör det sig om unga lärare som är nyutexaminerade i sina hemländer och som inte hunnit skaffa sig arbetslivserfarenhet, enligt Catharina Hetzner.

– En del av dem upplever att de är mer eller mindre livegna, säger hon.

Det är också en bild som bekräftas av utländska lärare som DN har talat med och som jobbar på IES.

– Många av oss kan inte ta jobb någon annanstans eftersom arbetstillstånden är kopplade till IES, säger en lärare som vill vara anonym.

Lärare på IES upplever också att det är svårt att vända sig till andra lärare som jobbar på andra skolor, till exempel för att diskutera pedagogiska utmaningar som de upplever vid betygssättningen.

– Det beror på att IES inte vill att vi delar med oss av något som rör IES. Det gör att vi blir väldigt isolerade från resten av skol-Sverige, säger en lärare.

Annakarin Johansson Sandman skriver i sitt mejlsvar att hon ser allvarligt på påståendet att lärare är rädda för att bli identifierade i enkäten och att det finns utländska lärare som upplever sig livegna:

”Ingen medarbetare ska känna att de inte vågar framföra kritik”, skriver hon.