this post was submitted on 07 Jul 2023
1 points (100.0% liked)

/r/Sweden

0 readers
1 users here now

founded 1 year ago
MODERATORS
 
Det här inlägget arkiverades automatiskt av Leddit-botten. Vill du diskutera tråden? Joina vår Lemmy-gemenskap på feddit.nu!

The original was posted on /r/sweden by /u/EttLiv at 2023-07-07 09:39:16+00:00.

you are viewing a single comment's thread
view the rest of the comments
[–] Dannebot@leddit.danmark.party 1 points 1 year ago (2 children)

brendbil at 2023-07-07 12:08:01+00:00 ID: jr0igvj


Privata skolor attraherar fler elever, därför kommer de med bäst betyg in. Så funkar det på offentliga gymnasier också, men folk söker sig inte dit eftersom att de är dåliga. Appropå segregation är det tvärtom. Du vill att om jag är uppvuxen i Biskopsgården ska jag tvingas gå in en skola med gängproblem, rån och slagsmål i korridorerna, öppen drogförsäljning. En skola där en tredjedel klarar godkänt i basämnena. Jag vill att du ska möjligheten att söka dig till en fungerande skola istället, och att dessa skolor stryps på elever tills de får läggas ner. Tyvärr funkar det offentliga inte så - missköter du dig får du mer pengar.

Arbetsmiljö och lärarlöner är också viktiga för mig. Därför förespråkar jag friskolor.

[–] Dannebot@leddit.danmark.party 1 points 1 year ago

SIIP00 at 2023-07-07 12:32:29+00:00 ID: jr4g915


Är du dum eller driver du bara med folk?

[–] Dannebot@leddit.danmark.party 1 points 1 year ago

Ok_Choice_2656 at 2023-07-07 12:25:47+00:00 ID: jr0kea2


Tittar vi på grundskolor så har inte kommunala skolor betygsintag utan utgår ifrån närhetsprincipen. Det är enbart friskolorna som sorterar elever på den nivån. När det kommer till gymnasieskolan så har de kommunala skolorna ofta uppvisat relativt stor motståndskraft eftersom de inte tummar på kvalitén när det kommer till undervisningen i samma utsträckning som friskolorna. I Stockholm (som ändå utgör den enskilt största skolmarknaden i Sverige) så är de mest attraktiva gymnasierna kommunala. Eftersom dessa skolor redan gynnas av skolsegregationen så kan inte de vinstdrivna friskolorna konkurrera med dem. Och här visar också forskning på att den socioekonomiska segregationen är ännu starkare i grundskolan när det inte är prestation som gäller utan föräldrar tidiga val.

Det är en vanlig invändning att friskolorna inte skulle bidra till skolsegregation då alla kan ställa sig i kö och slippa de sämre skolorna. Det resonemanget faller dock när man tittar på verkligheten eftersom:

  1. kösystemen är utformade för att hindra så många "dyra" eleverna som möjligt. Det finns egentligen ingen anledning att tillåta ett kösystem över huvud taget. Det finns ingen rättvisa i att ett barn med föräldrar som har satt barnet i kö när det föddes ska få möjligheten att gå I en skola men ett barn som saknar dessa föräldrar inte ska få gå i den. Men skolföretagen kämpar med näbbar och klor för att behålla friheten att utforma sina kösystem själva och deras nickedockor i riksdagen skyddar dem.

  2. Forskningen visar att friskolesystemet skapar större skolsegregation än närhetsprincipen. Läs exempelvis IFAU:s rapport om detta här: https://www.ifau.se/Press/Forskningssammanfattningar/Boendesegregation-skolsegregation-och-fritt-skolval-/

Du är medveten om att såväl löner som utbildning och antalet arbetsår är lägre på friskolor än kommunala? Om friskolor var attraktiva arbetsplatser i form av arbetsmiljö och lärarlöner skulle detta såklart inte vara fallet.