Socialism

36 readers
1 users here now

founded 7 months ago
MODERATORS
1
 
 

Min uppfattning är att socialism betyder arbetarmakt och att övergången bör ske utan våldsamheter. Den måste också börja underifrån och vara oberoende av parlamentariska val samtidigt som den bör söka stöd och få till stång lagförändringar genom parlamentet.

2
 
 

Även om vi hade ett socialistiskt samhälle skulle resursfördelning och makten över resursfördelningen vara ett problem. Allt vi utvinner ur naturen, odlar, jagar, fiskar, tillverkar och all service av olika slag som skola, vård, omsorg, restauranger, krogar, caféer, transporter, förmedling av handel och tjänster med mera ska fördelas i samhället mellan människor, grupper och individer. Även mark, skog och vatten är resurser som måste fördelas.

3
 
 

Socialismen och dogmerna. Många vänstermänniskor hänvisar till 100 år eller mer än 100 år gamla texter som om de vore skrifter som innehåller evig sanning. Det liknar i själva verket religionernas syn på gamla texter. Kristendomens användning av bibeln och islams användning av koranen kan tas som exempel på hur det fungerar. De som läser bibeln ordagrant och tolkar allt som stå i den bokstavligt kallas bokstavstrogna. Ett annat ord för dem är fundamentalister. De kan också kallas dogmatiker.

4
 
 

Jag retar mig alltmer på begreppet

" Utsatta områden "

Det är missvisande tycker jag. Däremot hörde jag under gångna vintern ett begrepp som kändes mer lämpligt.

" Eftersatta områden ".

För det är ju ärligt talat det som det handlar om. Ett område,kvarter,kommundel mm där samhället dragit sig undan.

Myndigheter Vårdcentraler Förskola Skola Bibliotek Äldreomsorg Banker Matbutiker Apotek Kollektivtrafik Och andra verksamheter som ingår i samhällsservicen har stängts ned och lämnat kvarteret, kommundelen eller området. Finns det kvar har tillgängligheten minskat genom färre öppettider, sämre bemanning eller färre bussavgångar.

Samhället behöver återvända till dessa eftersatta områden. Öka sin närvaro.

5
 
 

Det kan verka osannolikt, men samtidigt kanske nåt som de flesta människor på vänsterkanten känner till. Nämligen att vår 1-majfirande hänger ihop med den US-amerikanska staden Chicago, ja faktiskt har sitt ursprung i denna, den US-amerikanska arbetarrörelsens hemstad. Det hela började redan 1867 i Chicago. På 1-maj det året så strejkade arbetarna i Chicago för att försöka genomdriva 8-timmarsdagen. Bland annat genom ett möte på torget Haymarket i Chicago.

6
 
 

Högern vill föga förvånande sänka skatterna, inklusive flygskatten. Men Magdalena Andersson (S) ska fundera.

Vi har alltså en socialdemokratisk partiledare som inte kan ta ställning till förslag om 8,1 miljarder kronor till sänkta inkomstskatter, och en halverad flygskatt.

Det borde få Magdalena Andersson att rasa – det borde ske instinktivt – men hon vågar knappt humma.

Vad behövs för att S ska våga driva lite vanlig klassisk socialdemokratisk politik?

7
 
 

Joan Westenberg skriver om de förändringar som behöver göras i samhället, kulturen, individuellt och digitalt för att lämna kapitalismen.

Under Building Post-Capitalist Alternatives tar hon bl.a. upp

  • Democratise Work
  • Localize Production
  • Scale Down Consumption
  • Shorten Work Hours
  • Tax Accumulated Wealth

Hon tar upp många exempel under "How to Make Individual Choices to Embrace a Post-Capitalist Lifestyle"

Och under "Embracing Digital Post-Capitalism" tar hon upp

  • Support Open Source and Free Software
  • Use Decentralized Digital Platforms
  • Participate in the Sharing Economy Online
  • Digital Minimalism
  • Promote and Engage with Crowdfunding for Social Causes
  • Educate Through Digital Platforms
  • Remote Work and Digital Nomadism
  • Online Bartering and Exchange Networks
  • Privacy-Conscious Online Behavior
  • Support Ethical E-commerce

Bra förslag tycker jag! Fler förslag?

8
 
 

Det var så klart lite kul att C var partiet som förslog förstatligande av det ryska företaget Kubal som producerar aluminium.

I artikeln så dissar dock Stefan Hultman (som är ordförande för IF Metallklubben på fabriken i Sundsvall) förslaget.

Vad är era bästa exempel på övertagande av företag som gått bra? Det finns exempel när stater tagit över men också flera exempel när arbetarna på golvet tagit över. Senast lyssnade jag på ett poddavsnitt (via tips härifrån) om Algeriet när arbetarna tog över fabrikerna.

9
 
 

Sammanfatting:

Projektet Participatory Planning Interactive Prototype (PPIP) syftar till att simulera den årliga planeringsprocessen i en post-kapitalistisk ekonomi som ett utbildnings- och forskningsverktyg. Användare kan agera inom demokratiska arbetsplatser och konsumentråd i bostadsområden, föreslå produktions- och konsumtionsplaner som justeras genom iterativa omgångar för att balansera efterfrågan och utbud. Projektet planerar design, utveckling och testning med mål att applicera mjukvaran i verkliga scenarier.

Känns spontant som en väldigt spännande programvara:

Our project is to create a basic software version of annual participatory planning. A group of users will be able to join a new session. In the session, each user takes on two roles 1) a representative of a democratic workplace, and 2) a resident of a neighbourhood consumers’ council.

A user will do two things: As a representative of a workers’ council, they will submit a plan for what the workplace proposes to produce for the year ahead and the inputs they will need. As a resident, they will submit a plan for what categories of goods and services they expect to consume for the year ahead. When all data is collected and prices are updated based on any differences in demand and supply, users will refine their proposals over a series of rounds until a plan is reached.

Our prototype will include a list of basic goods and services for users to choose from, and it will create workplaces in all the main industries in the economy. One user will be assigned to one workplace.

Tyvärr inte släppt som öppen källkod, men kommer troligen släppas som det längre fram.

Det finns även en nysläppt video som introducerar deltagarekonomi som ekonomisk modell: YouTube | Piped

It covers the values or goals of the economy, the main institutions of the economy, some beneficial outcomes and examples of participatory institutions in practice in history and today.

10
 
 

Jonna Sima skriver om övervinsterna som elnätsbolagen tar ut. Eftersom det är ett monopol så kvittar det hur billig elen är om man måste betala massvis med pengar för att vara ansluten till elnätet. Elnäten bör tas över av det offentliga:

I själva verket borde elnätet ses som en lika självklar del av infrastrukturen som våra vägar. De borde ägas av staten och vara icke-vinstdrivande. Det gjordes i Berlin för tio år sedan, där staden tog över elnäten från svenska Vattenfall. Det går att göra här.

11
 
 

Kamraterna i Allt åt alla har en peppig kampanj där de avslöjar nyckelpersoner som kaosat i SL.

Här är ett exempel på en moderatpolitiker som kaosat:

Men kanske mest intressant i detta sammanhang är de brott Elwe Nilsson begick för att genomdriva privatiseringen av Stockholms tunnelbana 1999. Han var starkt drivande i upphandlingsprocessen, en process som var menad att utmynna i att driften av Stockholms tunnelbanetrafik flyttades till privata ägare. För att driva igenom detta undvek Elwe att underrätta Vänsterpartiets och Miljöpartiets ledamöter i SL:s styrelse om planen fram tills en timme innan det möte då beslut skulle tas, ett handlande som Högsta Domstolen definierade som ett brott mot aktiebolagslagen. Detta med motiveringen att Elwe Nilsson “avsiktligen underlåtit att informera” ledamöter som hade rätt att läsa in sig på frågan och argumentera mot förslaget. Vänsterpartiets ledamot Jan Strömdahl försökte förgäves få igenom att beslutet skulle bordläggas till ett senare datum för att möjliggöra en faktisk debatt, men privatiseringen drevs igenom trots hans protester.

Det är bra att Allt åt alla och Klägget avslöjar korruption. För vi har ett problem med korruption i Sverige och korrupta politiker och tjänstepersoner behöver avslöjas och helst också lagföras.

12
 
 

Den kontroversiella f.d. Die Linke-profilen Sarah Wagenknecht har lämnat partiet och startat det vänsterkonservativa partiet Sarah Wagenknecht Förbundet (BSW).

Många är oroliga för att detta kan bli dödsstöten för Die Linke. Men det finns en kampanj om att förnya partiet:

Men vissa inom den tyska vänstern hoppas kunna förvandla Wagenknechts avhopp till en välbehövlig nystart. För även om hennes populistiska utspel tilltalade många, hade hon och flera av de andra tidigare vänsterpartisterna som följde med henne till BSW även en avskräckande effekt på många i Tysklands vänsterrörelse. I en kampanj med namn Vi/Här/Nu uppmanar initiativtagare ur olika sociala rörelser sina kamrater nu till att träda in i Die Linke, och återuppliva partiet som en radikal, antikapitalistisk, oppositionell kraft med stöd på gatorna. Enligt initiativtagarna representerar BSW nämligen inte alls något alternativ till den rådande ordningen.

Vad tror ni om utvecklingen för vänstern i Tyskland?

13
 
 

Daniel Ankarloo har skrivit en kritik av Pelle Dragsteds syn på vad som är socialism i tidningen Parabol. Han menar att det är en vision av en vänster som gett upp. Vidare hävdar att den syn som bland annat Dragsted har kring en liberal socialism och arbetarägande inte är socialism alls. Det handlar dock om en innehållslös kritik av Dragsted.

14
 
 

Den eviga frågan: vad är era bästa tips om böcker om socialism/vänsterpolitik?

Och tipsa gärna om något annat än Karl Marx Kapitalet 😀

Vad finns det för bra introduktionsböcker? Jag har läst en del men också glömt vad en del heter. Men det är riktigt bra att ha att tipsa folk som nyss upptäckt.

Men också bra med fördjupningsböcker.

15
 
 

Högern däremot gillar inte hyresrätter:

Högerpartiernas motstånd mot hyresrätter märks i storstäderna: Sedan millennieskiftet har över 30 000 hyresrätter ombildats till bostadsrätter av borgerliga majoriteter i Stockholm. När borgarna styrde Göteborg rev de upp planer på att bygga tusentals nya hyresrätter samtidigt som de försökte ombilda 10 000 hyresrätter, vilket vi satte stopp för. I Malmö säljs stadens mark ut på löpande band till privata byggherrar för att bygga bostadsrätter.

När högerpartierna tog över regeringsmakten satte de direkt käppar i hjulet för hyresrätter genom att ta bort de statliga stöd som gjort det möjligt att bygga hyresrätter.

Förra året såg vi hur byggandet halverades jämfört med året innan och sedan dess har det fortsatt rasa. Både fack och branschorganisationer menar på att det råder kris i byggbranschen och att de inte sett något liknande sedan 90-talskrisen.

Samtidigt som anställda i hela byggsektorn sägs upp väljer högerregeringen att gå vidare med nedskärningar i a-kassan. Det är ett hån inte bara mot arbetslösa till följd av byggkrisen utan mot hyresgäster i stort som ofta har mindre ekonomiska marginaler och drabbas hårdare vid arbetslöshet än de som äger sitt boende.

Vilka är de bästa politiska förslagen för att tillhandahålla bostäder som arbetare, ungdomar, studenter, pensionärer, sjukförsäkrade och ja, helt enkelt alla, kan ha råd med?

16
 
 

Det finns ett förslag till ett nytt partiprogram för Vänsterpartiet. Det har fått mycket kritik. En del av kritiken är att förslaget inte är socialistiskt. Debatten förs internat men också externt. Stora delar av debatten är publicerad på debattsajten Vänsterdebatt, https://www.vansterdebatt.se/

Men det skulle egentligen vara mycket bättre att delar av debatten fördes här på Aggregatet.

Men tidningen Internationalen har också publicerat en hel del. https://internationalen.se/innehall/fokus/2023/vansterpartiet-program-2024/

Och jag har publicerat en del på Svensson-bloggen: https://blog.zaramis.se/category/politik-och-ideologi/partier/vanstern/vansterpartiet/

Även andra vänstersajter och tidningar som Flamman har publicerat grejer.

17
 
 

Många har talat gott om forumet socialism.nu och att de saknar forumet. Men vilka var det som drev forumet? Någon som vet?

Det vore väldigr kul att hitta de som varit aktiva där och se om de inte kan vara med här på aggregatorn och på fedi.

Jag tänker också det vore kul att göra en intervju med några av dem

18
 
 

Från artikeln

Nu ska världens länder få hjälp att ta fram skattesystem som fördelar mer från de allra rikaste. Det har FN:s experter kommit fram till.

– Detta är en seger till förmån för människor överallt, säger Alex Cobham på Tax justice network.

Ja, nåt behövs göras åt de superrika. Skatt, skatt och åter skatt!

19
1
submitted 7 months ago* (last edited 7 months ago) by Anders_S@aggregatet.org to c/socialism@aggregatet.org
 
 

Om vänsterpartiets programförslag.

20
 
 

Jag reagerade när jag läste på om Kulturskolan Raketen som på sin hemsida skriver att de är ett aktiebolag och att "Skolan är icke vinstdrivande och viktiga pedagogiska och ekonomiska beslut fattas i kooperativ anda." Vad innebär det i praktiken? Till vilken gräns är det lagligt att säga så? Skolan går ofta plus, sex till sju siffror, och de tar ut utdelningar en klar majoritet av tiden. Här är lite data jag tagit ut från årsredovisningarna på allabolag.se:

Utdelningar senaste åren är

  • 742 kkr (2022-12-19)
  • 726 kkr (2021-10-29)
  • 705 kkr (2020-10-28)
  • 300 kkr (2019-11-08)
  • 300 kkr (2018-12-10)
  • 390 kkr (2017-11-30).

Vinster senaste åren:

  • 19-20 1,5 mkr.
  • 20-21 1,2 mkr.
  • 21-22 700 kkr.
  • 22-23 800 kkr.

Och jag blir såklart nyfiken. Hur fattas viktiga ekonomiska beslut i "kooperativ anda"? Får personalen eller föräldrarna vara med och rösta om utdelningarna?

21
 
 

Wilkinson och Pickett är i gasen igen!

Jag har läst flera av deras böcker. Spännande grejer!

Equality is essential for sustainability. The science is clear — people in more-equal societies are more trusting and more likely to protect the environment than are those in unequal, consumer-driven ones.

Men frågan är hur länge Sverige kan användas som ett bra exempel. Vi blir mer och mer ojämlika

22
 
 

Dagens ETC skriver:

När Susanna Gideonsson avgår kräver vissa ett skifte åt vänster med en radikal ledare som kan elda på opinionen. Andra vill hellre fortsätta på samma spår som tidigare – med en ordförande som sitter lugnt och stilla i Socialdemokraternas baksäte. Och som kan ena, eller åtminstone hålla ihop, ett söndertuggat arbetarkollektiv

Vad tror ni? Kommer LO dras mer åt vänster?

23