this post was submitted on 06 Jul 2023
1 points (100.0% liked)
/r/Sweden
0 readers
1 users here now
founded 1 year ago
MODERATORS
you are viewing a single comment's thread
view the rest of the comments
view the rest of the comments
DieCO2 (OP) at 2023-07-06 09:46:41+00:00 ID:
jqvbqk1
Juni månad är den varmaste juni som har uppmätts globalt, både över land och i havens ytvatten. Extrema marina värmeböljor har bland annat drabbat Östersjön, havsisens utbredning i Antarktis är rekordlåg, enligt EU:s klimattjänst Copernicus.
– När medelvärden förändras så här snabbt måste vi erkänna att även forskarna blir överraskade, säger Michael Tjernström, professor i meteorologi.
Kraftiga värmeböljor har drabbat nordvästra Europa, delar av Asien, östra Australien, Kanada, USA och Mexiko har haft det betydligt varmare än normalt.
Däremot var det var svalare än normalt över västra Australien, västra USA och västra Ryssland
Globalt blev juni månad den varmaste som har uppmätts. Temperaturen låg drygt 0,5 grader över genomsnittet 1991 - 2020 för månaden. Den var betydligt över juni 2019 som tidigare var den varmaste som har uppmätts.
Även ytvattnet i haven var rekordvarmt.
Nordostatlanten var stundtals mer än 1,5 grader över snittet för perioden 1991 - 2020. Extrema marina värmeböljor gjorde att Östersjön, havet runt Irland och Storbritannien periodvis låg 4-5 grader över snittet.
– När medelvärden förändras så här snabbt måste vi erkänna att även forskarna blir överraskade. Att det skulle bli varmare i haven har ingen tvivlat på men att det skulle gå så fort ett enskilt år och över så stora ytor att det påverkar det globala medelvärdet är anmärkningsvärt, säger Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet.
– Det finns ingen bra förklaring till varför det sker så plötsligt.
Antarktis havsis nådde sin lägsta utbredning för juni sedan satellitobservationer påbörjades, och låg 17 procent under genomsnittet. Under hela månaden låg den dagliga utbredningen av Antarktis havsis på oöverträffade låga värden för årstiden.
I juni var havsisens utbredning i Antarktis cirka 2,5 miljoner kvadratkilometer mindre än snittet för perioden.
Utbredningen av havsis i Arktis var något under genomsnittet men långt över junivärdena från de senaste åtta åren.
– Att tillväxten av is i Antarktis har varit så låg i år är kopplat till den höga havstemperaturen. Där sticker det här året ut jämfört med tidigare år, annars har det varit en gradvis förändring men just i år är det anmärkningsvärd utveckling både i havet och Antarktis.
Juni var blötare än genomsnittet över större delen av södra Europa, västra Island och nordvästra Ryssland. Kraftiga regn ledde till översvämningar i Turkiet, Kosovo och Rumänien
I Skandinavien och i centrala och östra Europa var det torrare än normalt.
Även stora delar av Nordamerika var torrt. Torra förhållanden som gynnade skogsbränder fanns i Ryssland, Afrikas horn, större delen av södra Afrika, Sydamerika och regioner i Australien.
Människor skyddar sig från solen med paraplyer i Dubai, Förenade Arabemiraten där temperaturen var 44 grader i början av juli.Bild 1 av 2
En man dricker vatten i centrala Baghdad där en värmebölja har fått temperaturen att öka till över 50 grader. Foto: Ahmed Jalil/TT
Våtare än normalt var det i västra Nordamerika, regioner i sydvästra Asien, Japan, Sydafrika, Brasilien, Chile, Nya Zeeland och delar av Australien. Japan och Pakistan drabbades av tyfonen Mawar respektive cyklonen Biparjoy.
Häromdagen blev det rubriker i medier världen över när det meddelades att måndagen den 3 juli var den varmaste dag som har uppmätts globalt, snittemperaturen gick för första gången över 17 grader och landade på 17,01 grader, enligt enligt Center for Environmental Prediction, NCEP Det tidigare rekordet 16,92 grader uppmättes i augusti 2016.
Men det nya rekordet slogs redan dagen efter, på tisdagen den 4 juli blev den globala snittemperaturen 17,18 grader. Och onsdagen den 5 juli noterades samma temperatur.
– Att det är ett globalt rekord är intressant och det är värre än extremt hög temperatur i enskilda områden några dagar eftersom värmebölja på någon plats oftast innebär kallare på någon annan. När hela jorden har en hög temperatur i medeltal, inklusive södra halvklotet där det är vinter nu, så säger det mycket mer, säger Michael Tjernström.
Brandmän i Texas delar ut vatten, då rekordtemperaturer på 48 grader uppmätts. Foto: Brandon Bell/AFP
WMO bekräftade häromdagen att vi nu befinner oss i början av en period av El Niño, väderfenomenet som har en uppvärmande effekt.
– Det kommer säkert att bidra till ökade lufttemperaturer, det finns risk för flera nya värmerekord.
För någon månad sedan meddelade WMO att det är hög risk att den globala årsmedeltemperaturen tillfälligt kommer att överskrida 1,5 grader inom fem år. Sannolikheten är 66 procent.
En del börjar prata om att det kan vara en så kallad tipping point, vad säger du om det?
– Enligt mig finns det bara en tipping point i klimatsystemet och det är utsläppen av koldioxid. Kunde vi ta bort koldioxid ur atmosfären skulle de flesta förändringar gå över även om vissa saker skulle ta väldigt lång tid, säger Michael Tjernström.
protozoan-human at 2023-07-06 20:06:24+00:00 ID:
jqxmksx
Michael Tjernström drog just en "internet är bara en fluga" 😂.