this post was submitted on 05 Jul 2023
1 points (100.0% liked)

/r/Sweden

0 readers
1 users here now

founded 1 year ago
MODERATORS
 
Det här inlägget arkiverades automatiskt av Leddit-botten. Vill du diskutera tråden? Joina vår Lemmy-gemenskap på feddit.nu!

The original was posted on /r/sweden by /u/weirdowerdo at 2023-07-05 06:15:59+00:00.

you are viewing a single comment's thread
view the rest of the comments
[–] Dannebot@leddit.danmark.party 1 points 1 year ago

weirdowerdo (OP) at 2023-07-05 06:25:19+00:00 ID: jqq6bmh


I slutet av juni berättar vi för Logli att vi är journalister från DN.

Ägaren, som vi tidigare bara pratat med i rollen som ryska affärsmän, ändrar sig då delvis. Han försöker också ta avstånd från ryska Logli, trots att han själv är delägare. Han säger att han i nuläget arbetar med Loglis armeniska bolag och att detta är ”helt oberoende”.

Han säger sig inte längre veta säkert att mängder av Epiroc-produkter gått till Ryssland. Han hävdar att han bara arbetar med leveranser till Armenien, och att andra mellanhänder där tagit över ansvaret.

Men han är fortsatt övertygad om att storbolagets varor gått till Ryssland. Bland annat på grund av typen av produkter som beställts, att många ryska bolag startat nya verksamheter i Armenien efter anfallskriget – och att Armenien ingår i samma tullområde som Ryssland.

– Men vi är inte ansvariga för om det gått dit. Efter att vi har sålt vidare varorna i Armenien så är vi fria från ansvar.

DN har talat med flera källor med insyn i affärerna med Logli. Deras bild är att ärendets hanterades snabbt och korrekt när det interna larmet spreds. De har dock inget svar på varför affärer fortsatte göras med ett ryskgrundat bolag som skryter om att kunna föra in varor i landet – efter Rysslands fullskaliga invasion.

Lars von Ehrenheim är senior expert på finansiell brottsprevention och sanktioner på konsultbolaget FCG. Han ser allvarligt på Epirocs affärer.

– Det pekar på att bolagets interna kontrollmekanismer, i den mån man kan utgå ifrån att de finns, inte fungerat. Det är en fundamental fråga gällande regelefterlevnad och ansvar som bolaget och styrelsen måste säkerställa, säger han.

Lars von Ehrenheim berättar att det är en vanligt förekommande metod bland ryska bolag att öppna verksamhet i, eller bedriva affärer genom, Armenien eller andra länder i närområdet. Det är en uppenbar risk som Epiroc borde ha uppmärksammat och hanterat tidigare, menar han.

– Verksamheter i Armenien används inte sällan som front för ryska bolag. Många har nog använt den gråzonen.

På golvet står en så kallad bruslåda som Epirocs styrelse lämnar sina mobiltelefoner i för att undvika avlyssning. Det är slutet av juni och DN träffar koncernens vd Helena Hedblom på huvudkontoret i Stockholm. Med sig i styrelserummet har hon Jonas Albertson, även han från koncernledningen, samt bolagets presschef.

Helena Hedblom upprepar att Epirocs produkter, såvitt hon vet, inte har levererats till Ryssland sedan den första mars 2022.

– Skulle någon kund exportera vidare våra produkter in i Ryssland så är det ett kontraktsbrott, säger Helena Hedblom.

Har det hänt?

– Inte vad jag känner till.

Helena Hedblom säger att hon ser allvarligt på att DN:s reportrar, i rollen som ryska affärsmän, har erbjudits produkter från Epiroc. Företaget påpekar samtidigt att det finns en stor marknad för pirattillverkade reservdelar.

Epirocs ledning bekräftar under intervjun att man avbrutit samarbeten med mellan ”tio och femton” kunder på grund av misstänkta kopplingar till den ryska marknaden.

De bekräftar också att man gjort affärer med Logli och att samarbetet avslutats till följd av utredningen. Under intervjun minns de varken när affärerna med Logli inleddes – eller när exakt de avslutades. De ber i stället om att få återkomma skriftligen med de svaren.

Om affärerna med Logli inleddes efter kriget, hur ser du då på det?

– Det är otroligt allvarligt om så skulle ha skett. Framför allt om deras affärsidé är att produkterna ska hamna i Ryssland, säger Helena Hedblom.

Vi har haft kontakt med Logli, som har berättat att ”stora mängder” av era produkter hamnat i Ryssland. Vad tänker ni om det?

– Det är allvarligt förstås, säger teknologichefen Jonas Albertson som sitter intill. Han fortsätter:

– Vi, Helena, gjorde ett tydligt statement att vi drar oss ur den ryska marknaden. Det innefattar vårt eget bolag men också alla kanaler som kan försörja den ryska marknaden.

Trots Loglis affärsidé dröjde det alltså till mars 2023 innan relationerna med Logli helt avbröts.

– Det har varit ett otroligt stort arbete att screena samtliga kunder runt om i världen utifrån hela lagstiftningen som kom och sanktionspaketen. Vi har lagt otrolig kraft på att screena kunder runt om i hela världen, säger Helena Hedblom.

Men hur svårt är det att screena Logli, det är väl bara att gå in på hemsidan? Det som står där borde ni väl reagerat på?

– Vi har en hel del detaljer att återkomma till, säger Jonas Albertson.

Efter intervjun återkommer Epiroc, genom deras presschef, med skriftliga svar.

Bolaget upprepar att den interna utredningen inte gav tydliga bevis på att deras varor hamnat i Ryssland, men att ”informationen var så pass graverande” att relationen med Logli avbröts.

DN frågar via mejl om det svenska storbolaget den 26 april 2022, efter krigsutbrottet, skrivit på ett avtal med Logli. Epiroc bekräftar att affären gjordes efter kriget, i ”april/maj”.