this post was submitted on 01 Jul 2023
4 points (100.0% liked)

Serbia

217 readers
1 users here now

Upoznajte zemlju fascinantne prirode i još boljih ljudi. Zajednica je alternativna grupa sa reddit platforme.

Meet a country with fascinating nature and even better people. This community is an alternative one from reddit platform.

founded 1 year ago
MODERATORS
 

Ispostavilo se da ovde ima dosta linuksaša, pa me zanima da li imate neke posebne utiske o pojedinim distribucijama? Šta koristite i zašto, šta ne koristite više i zašto?

Ja sam jedno vreme menjao distribucije više puta nedeljno, ali ovo su mi utisci koji su ostali:

Debian - Najstabilniji OS koji je možda jedini koji mi je ikad crash-ovao. Za moj hardver uvek traži da zasebno skinem neke firmware-e, ali apt mi je ostao kao omiljeni package manager.

Arch - Jako fina stvar što možeš tačno da biraš kako će ti izgledati sistem i što je jako dobra prilika da naučiš više o linuksu generalno, ali sam primetio kod mene da ako ne update-ujem povremeno, pacman više ne želi da sarađuje, neće da skida pakete. A i desi se nekad da mi javi "signatures broken" ili tako nešto, što me stvarno nervira kad ne palim laptop par nedelja i onda moram sat vremena da ga opravljam da bih skinuo nešto što mi treba na 5 min.

Solus - Najveća tragedija mojih mladalačkih dana. To je jedina distribucija koja mi apsolutno nikad nije pravila nikakve probleme, a ja sam je menjao za Deepin jer je debian based, ima najlepši DE out of the box i bio sam zavisnik od menjanja distribucija. Sad ne mogu Solus da pogledam u oči od srama.

Trenutno imam Fedoru i skroz mi je okej, nemam neke posebne komentare, ali želim nešto novo, nešto divlje. Pa kao bonus pitanje: je l' koristio neko NixOS (koji je izgleda popularan na lemmy-ju), Gentoo ili Slackware?

you are viewing a single comment's thread
view the rest of the comments
[–] AccountMaker 2 points 1 year ago

Mint jer je za mentole hehe.

Šalim se, skroz je okej distro. Baziran je na Ubuntu, tako da ima široku podršku (uglavnom kada developeri portuju stvari na linux, testiraju na Ubuntu-u). Takođe nudi Cinnamon desktop environment out of the box, koji izgleda jako dobro, a i veoma je sličan izgledu windowsa.