Joan Westenberg skriver om de förändringar som behöver göras i samhället, kulturen, individuellt och digitalt för att lämna kapitalismen.
Under Building Post-Capitalist Alternatives tar hon bl.a. upp
- Democratise Work
- Localize Production
- Scale Down Consumption
- Shorten Work Hours
- Tax Accumulated Wealth
Hon tar upp många exempel under "How to Make Individual Choices to Embrace a Post-Capitalist Lifestyle"
Och under "Embracing Digital Post-Capitalism" tar hon upp
- Support Open Source and Free Software
- Use Decentralized Digital Platforms
- Participate in the Sharing Economy Online
- Digital Minimalism
- Promote and Engage with Crowdfunding for Social Causes
- Educate Through Digital Platforms
- Remote Work and Digital Nomadism
- Online Bartering and Exchange Networks
- Privacy-Conscious Online Behavior
- Support Ethical E-commerce
Bra förslag tycker jag! Fler förslag?
Finns hur mycket som helst att diskutera i detta. Bara kring förslaget medborgarlön finns det volymer av relevant information att diskutera. Medborgarlön brukar försvaras som en nödvändig komponent för att rädda kapitalismen. Nu verkar de rådande makterna istället föredra naken repression för att bevara den rådande ordningen.
Frågan är vad som ska komma istället? Marknaden kräver en stat och staten en marknad. Marknader har antingen varit merkantilistiska eller kapitalistiska.
Jag tänker att förändringen behöver vara mer fundamental än såhär och bör ha sin utgångspunkt i revitaliserade lokalsamhällen där matvärn är en väldigt fascinerande verksamhet! Men jag hoppas kunna komma med ett blogginlägg om det snart :D
Medborgarlön är intressant men har en svaghet, det finns ingen del som människor kan känna stolthet över. Arbetet har ju det, att man kan gå hem från jobbet och känna sig bra (förutsatt att en massa saker funkar: arbetsmiljö, uppgifter, maktförhållanden...). Vet inte om det diskvalificerar men är iaf ett hinder, något att ta hänsyn till.
Man kan arbeta ändå, men nu på något man själv väljer istället för att slippa svälta eller bli utslängd på gatan. Folk kommer ju inte sitta hämta i soffan hela dagarna bara för det. Det jag är stolt över är inte direkt det jag har på något jobb.
Ja självklart kommer människor ägna sig åt något, sannolikt massor med stimulerande saker, men kopplingen mellan prestation och lön försvinner och det kan påverka känslan negativt som människor får från sina handlingar. Inte självklart att det får negativa konsekvenser men jag tror det är något att hålla ögonen på, granska och utvärdera. Jag tycker friheten att ha en försörjning garanterad är positiv men är fundersam över vad det kan få för effekter på människor.
Jag tycker du har en poäng här när du talar om effekten på människor. Ofta tycker jag den socialististka retoriken blir teoretisk utan att att hur vi människor uppträder. Jag tänker på att alla samhällsförändringar kräver makt som tilldelas ett ledarskikt. Hur förhindrar vi att de som tilldelats makten av folkflertalet inte övergår till att använda makten till att bevaka sina egna intressen. Exemplen är många där frihetsrörelsernas ledare övergår till att bli diktatorer.